http://laisvadiena.lt/upload/391_Premjera-Fizikai-.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Premjera-Fizikai-.jpg

Premjera! „Fizikai“

Renginys vyks: 2019-02-16 18:00 Laisvės a. 5, Panevėžys, Panevėžio apskritis
Dalyviai:Juozo Miltinio dramos teatras


Friedrich Durrenmatt
FIZIKAI
Režisierius ir scenografas Artūras Areima

Friedrichas Dürrenmattas (1921–1990) – šveicarų dramaturgas, rašytojas humanistas, siekęs suprasti sudėtingą XX amžiaus tikrovę, paliesti opiausias visuomenės problemas, susijusias su
sudėtingais žmogaus, atsidūrusio ant didžiųjų kultūrinių paradigmų kaitos konvejerio, egzistencijos klausimais. Jo pjesė „Fizikai“ – dviejų dalių tragiška komedija, parašyta 1962 m. 1965 m. pjesę į lietuvių kalbą išvertė Juozo Miltinio bičiulis Juozas Banaitis, o 1967 m. vasario 25 d. Panevėžyje įvyko ir dabar jau legenda tapusio spektaklio premjera, sulaukusi ne tik panevėžiečių žiūrovų antplūdžio, bet ir svečių iš Vilniaus, Kauno, Rygos, Maskvos. J. Miltinio spektaklis „Fizikai“ buvo rodomas iki 1970 m. pradžios. Per trejus metus jis buvo suvaidintas 42 kartus, o pagrindinius vaidmenis jame sukūrė aktoriai Bronius Babkauskas, Gediminas Karka, Donatas Banionis, Eugenija Šulgaitė, Henrika Hokušaitė ir kiti.

Prabėgus daugiau nei pusei amžiaus po legendinio J. Miltinio pastatymo, Durrenmatto „Fizikų“ Miltinio teatro scenoje imasi režisierius Artūras Areima. Jam tai jau trečiasis pastatymas šiame
teatre: 2018 m. balandį įvyko A. Škėmos dramos „Pabudimas“ pastatymas, o 2018 m. rugsėjį įvyko spektaklio „Aklieji“ pagal J. Saramago romaną „Aklumas“ premjera, sukėlusi nemažą atgarsį visuomenėje ir išprovokavusi nemažai kontraversiškų vertinimų panevėžiečių ir iš kitų miestų atvykusių žiūrovų tarpe. Ankstesniuose pastatymuose daugiausiai dirbęs su teatro trupės jaunąja dalimi, šįsyk režisierius A. Areima ketina kūrybiškai mobilizuoti vyresniosios kartos aktorių pagrindu suburtą spektaklio kūrybinę komandą ir drauge su ja teatro scenoje kelti klausimus, susijusius su žmogiškumo bei moralės transformacijomis, už lango vykstant didiesiems paradigminiams pokyčiams, neišvengiamai keičiantis žmogiškumo, sąmoningumo, moralės, realybės sampratoms.

Pjesės veiksmas vyksta psichiatrinėje ligoninėje „Vyšnių sodas“, kurioje gydomi trys fizikai: vienas jų save laiko Albertu Einšteinu, kitas – Izaoku Niutonu, o trečiasis tiki, kad su juo kalba karalius Saliamonas. Pjesėje plėtojamos mokslininko pasiaukojimo bei atsakomybes prieš visuomenę, žmogaus (ne)gebėjimą pakeisti pasaulį temos. Pjesės autorius problemas atskleidžia per fizikų išgyvenimus, tačiau lygiai tokius pat klausimus kelia ir sprendimus turi priimti ir kitų sričių mokslininkai, kūrėjai, valstybinių įstaigų tarnautojai, verslininkai, ir visi kiti darbuotojai, kurie susiduria su bet kokiomis galios struktūromis.

* * *
Režisierius ir scenografas Artūras Areima
Kompozitorė π
Šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas

Vaidina: Albinas Kėleris, Ligita Kondrotaitė, Petras Šimonis, Karolis Legenis, Jolita Skukauskaitė, Emilis Pavilionis, Laimutė Mališauskaitė, Rimantas Teresas, Julius Tamošiūnas, Lolita Martinonytė, Giedrius Arlauskas, Vita Šiaučiūnaitė.

Spektaklio trukmė: 2 val. 30 min.
Premjera: 2019 m. kovo 15, 16 d.


Kaina:

Renginį paskelbė:
Juozo Miltinio dramos teatras

Juozo Miltinio dramos teatro informacija