http://laisvadiena.lt/upload/391_Daktaras-Glasas-Rez-R-Kazlas.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Daktaras-Glasas-Rez-R-Kazlas.jpg

Daktaras Glasas Rež. R. Kazlas

Renginys vyks: 2019-04-12 18:30 Arklių g. 5, Vilnius, Vilniaus apskritis
Dalyviai:Teatras "Lelė"


Pagal Hjalmaro Söderbergo romaną
DAKTARAS GLASAS
2 dalių drama suaugusiems
Inscenizacijos autorius ir režisierius – Rolandas KAZLAS
Dailininkė – Neringa KERŠULYTĖ
Vaidina: Mantas BARVIČIUS, Jonė DAMBRAUSKAITĖ, Rolandas KAZLAS, Almira GRYBAUSKAITĖ, Deivis SARAPINAS, Sigita MIKALAUSKAITĖ, Erika GAIDAUSKAITĖ, Olga POCEVIČIŪTĖ, Vilius KIRKILIONIS, Imantas PRECAS, Karolis Algimantas BUTVIDAS, Dainius TARUTIS
„Gydytojas turi du priešus – mirusius ir sveikuosius“ – liaudies patarlė (P. Sloterdijk „Ciniškojo proto kritika“)
 
 
Švedų rašytojo Hjalmaro Söderbergo psichologinis romanas „Daktaras Glasas“ (1905 m.) – į daugelį kalbų išverstas, Švedijoje ekranizuotas, teigiamai pasaulio literatūros kritikų įvertintas, autorių tarptautiniu mastu išgarsinęs kūrinys. Šiame romane kvestionuojamos įvairios visuomenės tabu temos: abortas, eutanazija, religijos nuoširdumas, santuokinis seksas, žmogžudystė. Po išleidimo H. Söderbergo kūrinys gan greitai susilaukė skandalingos šlovės, sukėlė aštrių diskusijų Švedijos visuomenėje.
 
Romano protagonistas Tykas Gabrielis Glasas. Kasdien kantriai vykdantis savo profesinę pareigą ir, regis, savo gyvenimu niekuo neišsiskiriantis jaunas daktaras. Tačiau jo tylus išorinis gyvenimas tėra tik kaukė, po kuria slepiasi žmogiškos aistros ir dramos: pasišlykštėjimas žmonių vidiniu tamsumu, svajonės apie moters artumą, galiausiai – konfliktas tarp pareigos ir žmogiškų jausmų.
 
Romanas parašytas daktaro dienoraščių forma. Juose skleidžiasi ne tik Glaso kasdienybė, buities įspūdžiai ir būties apmąstymai, bet ir kritiškas žvilgsnis į jį supančią aplinką: ligonius, draugus, visuomenę. Glaso „taikiniu“ dienoraščiuose tampa įvairūs visuomenės prietarai, sustabarėjusios tradicijos, žmonių veidmainiškumas. Tai jis racionaliai apmąsto ir ironiškai demaskuoja savo „eilutėse“. [„...Visi jie prisidėjo prie to, kas išėjo, visų ten buvo dalis. Netrūko ir gydytojo – ir tas gydytojas buvau aš“].

„Lėlės“ teatro žiūrovams Rolando Kazlo darbai, kaip ir jo bei dailininkės Neringos Keršulytės tandemas – puikiai pažįstami. Savo pirmąjį spektaklį „Lėlės” teatre – „Geležis ir sidabras“ (pagal V. Šimkaus eiles) – aktorius ir režisierius pastatė 2009 m. Nuo to laiko šio teatro repertuare prasidėjo savita R. Kazlo dramos spektaklių linija: 2013 m. buvo pastatytas spektaklis „Ne pagal šio pasaulio madą” (pagal K. Donelaičio gyvenimą ir kūrybą),o 2015 m. „Atrask mane“ (S. O'Kelly apysakos „Audėjo kapas“) motyvais.


Kaina:

Renginį paskelbė:
Vilniaus teatras "Lėlė"