http://laisvadiena.lt/upload/391_Kreida.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Kreida.jpg

Kreida

Renginys vyks: 2019-05-02 18:30 J. Basanavičiaus g. 13, Vilnius, Vilniaus apskritis
Dalyviai:Lietuvos rusų dramos teatras


Georgijus Surkovas (g. 1990 m.) – jaunas režisierius iš Latvijos, jau pelnęs prestižinį Latvijos teatro apdovanojimą „Vaidintojų naktis” („Spēlmaņu nakts“), pastatęs per tuziną spektaklių Latvijoje, Rusijoje ir Lietuvoje; tai jo trečias pastatymas LRDT.

Spektaklis „Kreida“ vainikuoja maštabišką edukacinį-teatrinį (vad. G. Surkovas) LRDT projektą „Mokyklinė drama“, kuriame dalyvavo rusiškų ir lietuviškų Vilniaus mokyklų mokiniai, LRDT aktoriai, M. Valiukas ir kiti jauni dramaturgai. Pirmajame projekto etape mokiniai, po LRDT stogu bendradarbiaudami su profesionaliais dramaturgais, kūrė trumpas pjeses apie tai, kas jiems ypač rūpi jų mokykliniame ir asmeniniame  gyvenime. Projekto finale žiūrovams buvo pateikti mokinių draminiai tekstai, kuriuos vaidino ir patys mokiniai, ir LRDT aktoriai. Taip mokiniai gavo progą suprasti, kad teatras nėra svetima jaunimui erdvė, kad čia jie gali būti išgirsti, suprasti, ir kad teatras sugeba bendrauti su jaunimu vienu lygiu ir jiems suprantama kalba.

Pjesė ir spektaklis „Kreida“ yra antras projekto „Mokyklinė drama“ etapas. Profesionalus dramaturgas M. Valiukas, pasinaudodamas mokinių sukurtais tekstais ir savo patirtimi, sukūrė pjesę, kurios personažai ir situacijos nėra išgalvoti, o paimti iš gyvenimo – ir jo paties, ir mokinių. Jaunų žmonių konfliktai su vyresniąja karta, su tėvais ir mokytojais, su mokykline sistema, pirmieji jų susidūrimai su neteisybe, ciniškumu, pirmieji gyvenimo išbandymai ir akistatos su būtinybe daryti lemtingus, „suaugusius“ sprendimus

Kūrėjai skiria savo spektaklį visų pirma paauglių publikai, bet jis turi būti įdomus visiems – mokytojams, tėvams, vyresniems broliams, seserims ir tiems suaugusiems, kas dar mena savo paauglystę, ir galbūt dar nešioja savyje paauglystės metų neišspręstas nuoskaudas, skriaudas ir neišsipildžiusias svajones.

M. Valiuko pjesę iš lietuvių kalbos į rusų išvertė T. Ragimovas.


Kaina:

Renginį paskelbė:
Lietuvos rusų dramos teatras