http://laisvadiena.lt/upload/391_Eugenijus-Oneginas.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Eugenijus-Oneginas.jpg

Eugenijus Oneginas

Renginys vyks: 2019-05-11 18:30 J. Basanavičiaus g. 13, Vilnius, Vilniaus apskritis
Dalyviai:Lietuvos rusų dramos teatras


„Tas, kas gyveno, kas galvojo,
Negal neniekinti žmonių..."
(Ištrauka iš A. Puškino romano „Eugenijus Oneginas", A. Venclovos vertimas)

Prieš beveik du šimtmečius parašytas legendinis kūrinys pirmą kartą Europoje dramos spektaklyje atliekamas skambant kompozitoriaus Sergejaus Prokofjevo parašytai muzikai. Pirmą kartą „Eugenijus Oneginas" prabyla ir Lietuvos rusų dramos teatro aktorių lūpomis. O artistams šiame spektaklyje patikėtas ne tik eiliuotas genialusis A. Puškino tekstas, bet ir choro partijos bei šokiai.

A. Puškino „Eugenijus Oneginas" – jambiniu keturpėdžiu arba vadinamosiomis „oneginiškomis strofomis" parašytas kūrinys – publikuotas 1833-aisiais. Romane – ne tik visiems gerai žinoma istorija apie arogantišką nuobodžiaujantį ciniką Eugenijų Oneginą, atstūmusį jį pamilusią giliamintę Tatjaną, o vėliau sulaukusį tokio paties likimo. Kūrinyje autorius pateikė ir daugybę filosofinių apmąstymų, autobiografinių detalių bei išraiškingai pavaizdavo carinės Rusijos visuomenę. Pasak rusų literatūros kritiko Visariono Bielinskio, A. Puškino „Eugenijus Oneginas" – tarsi XIX a. pradžios Rusijos gyvenimo enciklopedija.

S. Prokofjevas muziką kūriniui „Eugenijus Oneginas" parašė 1937-aisias A.Puškino šimtosioms mirties metinėms paminėti. Tąkart Maskvoje turėjusią įvykti premjerą cenzoriai išbraukė iš repertuaro ir kompozitoriaus kūrinys ilgam dingo iš akiračio. O jo fragmentus S. Prokofjevas „įliejo" į kitus savo kūrinius, tokius kaip „Pelenė" bei „Karas ir taika". Pilnas kompozitoriaus parašytas kūrinys, atliekamas simfoninio orkestro, pirmą kartą teatro scenoje suskambo tik 2012-aisiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuomet aktorių skaitomą romano tekstą interpretavo šokėjai. Šiemet (2013-aisiais), minint 60-ąsias S. Prokofjevo mirties metines, kompozitoriaus specialiai „Eugenijui Oneginui" sukurta muzika Lietuvos rusų dramos teatro spektaklyje nuskambės pirmąsyk Europoje.


Kaina:

Renginį paskelbė:
Lietuvos rusų dramos teatras