http://laisvadiena.lt/upload/391_REVIZORIUS-.JPG
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_REVIZORIUS-.JPG

REVIZORIUS

Renginys vyks: 2019-03-23 18:00 Tilžės g. 155, LT-76297 Šiauliai, Šiaulių apskritis
Dalyviai:Valstybinis Šiaulių dramos teatras


„Juokas taiso papročius“, – teigė H. De Balzakas. Nikolajus Gogolis, greičiausiai, būtų pritaręs šiai savo amžininko minčiai. Nė vienas literatūros kūrinys geriau už N. Gogolio „Revizorių“ nepašiepė ydingos – į sukčiavimus, kyšininkavimus, savivaliavimus – linkusios žmogaus prigimties. Kaip bebūtų gaila, „Revizorius“, parašytas tolimais 1863 metais ir vaizdavęs to meto korumpuotos valdininkijos veikimo mechanizmą, deja, neprarado aktualumo iki šiol. Tad nieko nuostabaus, kad ši satyros klasika laikoma komedija susilaukė ne vieno sėkmingo pastatymo Lietuvoje. Garsioji pjesės frazė „Ko juokiatės? – Iš savęs juokiatės?“ pagaliau skamba ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro scenoje. Spektaklio režisieriumi neatsitiktinai pasirinktas improvizacijų meistras, šmaikščių adaptacijų virtuozas Aidas Giniotis. Režisierius prieš keletą metų Šiauliuose pastatė publikos ypač pamėgtą komediją „Vardan tos...“ pagal P. Vaičiūno „Patriotus“. Kaip ir „Patriotų“, taip ir „Revizoriaus“ „nemirtingumą“ daugiausia lemia temos aktualumas ir humoras, kurį kiekvienas laikmetis atranda ir traktuoja savaip.
 
Teatro meno vadovas Paulius Ignatavičius taip apibūdina spektaklio idėją: „Skaitant Nikolajaus Gogolio „Revizorių“ susidaro įspūdis, kad nuo XIX amžiaus nedaug kas ir pasikeitė. Rašytojas atsuka į visuomenę veidrodį ir išjuokia nuolatinį žmogaus norą apeiti sistemą. Šis noras, pasirodo, per daugelį metų giliai suleido savo šaknis. Draudimai taip pat nėra išeitis. Galbūt labiau verta investuoti į žmogaus sąmoningumą, nes drausdami tik skatiname Gogolio aprašytą savivaliavimo „mechanizmą“. Būtent žinojimas, kad kiekviename iš mūsų kažkur giliai slypi ši nuodėminga savybė ir suvokimas, kad tik mes patys, pradėdami nuo savęs, galime išgelbėti valstybę nuo korupcijos apraiškų ir yra šio spektaklio kūrėjų tikslas. Žmogui parankiau galvoti, kad valdžia gali pakeisti jo gyvenimą, tačiau būtent tokį visuomenės mąstymą, ir norisi keisti“.
„Revizoriuje“ vaizduojama komiška situacija – nedidelį provincijos miestelį pasiekia „nemaloni žinia“ – incognito atvyksta revizorius. Viso miestelio valdininkai persigąsta ir, apimti baimės, revizoriumi palaiko atsitiktinį prašalietį, į miestelį užklydusį jauną plevėsą Chlestakovą. Tuščiagarbis Chlestakovas nuoširdžiai patiki, kad yra visų mylimas, apsigyvena miesto galvos gorodničiaus namuose. Manydamas, kad skolinasi pinigų, jis susirenka iš valdininkų kyšius, o vaizduodamas „salonų liūtą“, suvilioja ir lengvatikę gorodničiaus dukterį. Visas pjesės siužetas sudėliotas taip, kad iš pradžių – kvatojamės, pamažu – santūriau kikename, kol pabaigoje apima nemaloni nuojauta – ar tik ne patys iš savęs juokėmės?
 
Saviironija, savikritika ir asmeninės atsakomybės suvokimas, kaip žinia, nėra stiprioji lietuviško mentaliteto pusė, į kurią kaip tik ir nusitaikė spektaklio kūrėjai, žiūrovams siūlantys drąsų visuomenės veidrodžio atspindį scenoje. Juk tik tie, kurie nemėgsta tiesos, bijo juoko.
 
Numatoma premjera 2019 m. kovo 23 d.


Kaina: