http://laisvadiena.lt/upload/391_Prusai.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Prusai.jpg

Prūsai

Renginys vyks: 2019-02-28 19:00 Taikos pr. 70, Klaipėda, Klaipėdos apskritis
Dalyviai:Kultūros centras Žvejų rūmai


Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato Giedriaus Kuprevičiaus operą „Prūsai“.

Operos „Prūsai" siužetas pasakoja apie tragišką šios tautos likimą. Centre – istorinė asmenybė Herkus Mantas, kurio asmeniniai interesai kertasi su prūsų laisve. Prūsų vadas, draskomas vidinės kančios, abejoja, kurie interesai - asmeniniai ar visuomeniniai - svarbesni. Tauta negali be vado, o vadas be mylimos moters Kristinos.

Kristinos meilė brandi ir altruistiška. Bet nutraukti kryžiuočių ir prūsų karą ne jos jėgoms. Prūsai nepasitiki, vokiečiai varžo asmeninę pasirinkimo laisvę, sūnus nepažįsta tėvo, o mylimas vyras yra kamuojamas abejonių. Tokią realybę pakelti sunkiau, nei žengti į pagonių aukojimui paruoštą laužavietę.

Kūrinyje kuriamos dvi priešiškos stovyklos – prūsų ir kryžiuočių. Pirmieji, ginantys savo laisvę, vaizduojami karingai. Juose gyva pagoniška dvasia ir tikėjimas gamtos jėga. Tačiau prūsų kariai neišvengia vienašališkumo – neapykanta kryžiuočiams stipresnė už sveiką protą. Kryžiuočiai – nykūs. Stingdanti tragedijos nuojauta sukuria įtampą, o H. Mantas, būdamas tikras savo tautos ir šalies patriotas, iki galo eina negailestingos kovos prieš pavergėjus keliu.


Dirigentas Tomas AMBROZAITIS

Režisierius Gediminas ŠEDUIKIS
 

Pagrindiniai atlikėjai:

HERKUS MANTAS – Mindaugas ROJUS, Steponas ZONYS

KRISTINA – Rasa KAZLAUSKIENĖ, Viktorija MIŠKŪNAITĖ

RAGŪNAS – Tadas JAKAS, Aurimas RAULINAVIČIUS

NOMEDA – Beata IGNATAVIČIŪTĖ, Rosana ŠTEMANETIAN


Kaina:

Renginį paskelbė:
Kultūros centras Žvejų rūmai

Kultūros centro Žvejų rūmai informacija