http://laisvadiena.lt/upload/391_Vienisiai-ir-vienises.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_Vienisiai-ir-vienises.jpg

Vienišiai ir vienišės

Renginys vyks: 2019-03-29 19:00 Taikos pr. 70, Klaipėda, Klaipėdos apskritis
Dalyviai:Kultūros centras Žvejų rūmai


Hanochas Levinas (Hanoch Levin) – žinomas Izraelio rašytojas, poetas, provokuojantis dramaturgas ir režisierius, tapęs klasiku dar būdamas gyvu. Skandalais pagarsėjęs personažas. Jį dar vadino „viešosios tvarkos drumstėju“. Daugybės Izraelio ir įvairių užsienio šalių premijų laureatas, daugiau nei penkiasdešimties pjesių autorius. Jo kūriniai buvo pastatyti ir iki šiol statomi įvairiose pasaulio šalyse. Daugelį savo pjesių jis realizavo pats.

Levino, kaip menininko, siekis buvo nuolat kritikuoti Izraelio visuomenę ir jos konformistines ideologijas, tuo pačiu paliečiant egzistencinius gyvenimo ir mirties klausimus. Jo pjesės yra persmelktos juodojo humoro, lyg per padidinamąjį stiklą parodomos absurdiškiausios, silpniausios ir tuo pačiu tokios bendražmogiškos žmogaus sielos vietos. Po jo „skalpeliu“ gula tamsiosios, taip dažnai nuvertinamos ir nepastebimos žmogaus sielos pusės. Dažnai individas dėl savo egoistinių paskatų tampa žiaurus ir smurtaujantis, praranda kontaktą su savo socialine aplinka arba tampa auka dėl savo skubėjimo ir kantrybės stokos.

Tai taip artima šiuolaikinei vartotojiškai, be atodairos nežinia kur lekiančiai visuomenei, kurioje skiepijamas individualumas, originalumas, išskirtinumas bei žiaurumas kitų atžvilgiu, kovojant dėl išlikimo nuolat besisukančioje kapitalizmo mėsmalėje.

Pirmuosiuose „Vienišių ir vienišių“ spektakliuose žiūrovai laužė kėdes ir vaikė iš scenos artistus. Levinas sakė, kad jį jaudina žmonių nusidėjimai, naikinantys sielą ir žmogiškumą. „Vienišiai ir vienišės“ - šokiruojanti pjesė, savyje slepianti groteską, neišsemiamą ironiją, sarkazmą, originalias metaforas, klibinanti nusistovėjusių moralės normų rūmo pamatus. Tai keturių be galo vienišų žmonių, kurie suartėjimo bijo mažiau nei fakto būti kažkieno atstumtiems, istorija.


Kaina:

Renginį paskelbė:
Kultūros centras Žvejų rūmai

Kultūros centro Žvejų rūmai informacija