http://laisvadiena.lt/upload/391_NEZINOMA-ZEME-SALCIA.jpg
close
http://laisvadiena.lt/upload/391_NEZINOMA-ZEME-SALCIA.jpg

NEŽINOMA ŽEMĖ. ŠALČIA

Renginys vyks: 2019-03-24 16:00 Gedimino pr. 4 Vilnius, Vilniaus apskritis
Dalyviai:Lietuvos nacionalinis dramos teatras


Ką žinote apie Lietuvos periferiją? Kada ten buvote? Ką girdėjote apie Šalčininkus ir Šalčininkų rajoną? Sakote, ten visi kalba lenkiškai ir valdo lenkų partija? Ten pasienis, taigi ir visa, kas su tuo susiję, o taip pat ir kontrabanda? Ten yra aukščiausia Lietuvos vieta? Daug baltarusių. Kas dar? Kad ten yra nuo likusios Lietuvos atskirtas gražiųjų Dieveniškių apendiksas, susiformavęs neva Stalinui ant žemėlapio padėjus pypkę, kurios niekas nedrįso patraukti? Dar daug avarijų. Labai daug.

„Vos pradėję kurti spektaklį, gan greit apsibrėžėme mūsų supratimu aktualiausias, t. y. iš televizijos, interneto ir pačios kasdienybės susirinktas, temas bei leitmotyvus ir nusprendėme „įbristi į Šalčios upę“. Važiavome į Šalčininkus išdidūs, neblogai apsiskaitę ir apsiklausinėję, nusiteikę išgirsti ir fiksuoti įdomiausias bei spalvingiausias istorijas apie tuteišų šnektą, stiprią lenkų diasporą, krašto istoriją, pasienį, kontrabandą, kylančius tautinius konfliktus ir vietinius džiaugsmus.

Neieškojome Šalčininkuose sensacijų ar provokacijų, neprimetinėjom kaip „turėtų būti“, atvirai rinkom įvairias istorijas, pasakojimus, organizavom dirbtuves su įvairaus amžiaus žmonėmis ir stengėmės išsiaiškinti, kuo šiandien gyvena mažai Lietuvai pažintas kraštas.

Spektaklio kūrimo procesui perkopus į antrą pusę, nemažai laiko praleidus ne tik pačiuose Šalčininkuose, bet ir apvažinėjus gretimas apylinkes, tiesiogiai susidūrus su vietos gyventojų svetingumu, savotiškai pietietišku temperamentu, garbės bei orumo suvokimu, daugelis išankstinių nuostatų subliūško. Ten, kur ieškojome išskirtinumo, radome visiškai įprastą, lietuviškai romiai bėgantį gyvenimą, o ten, kur manėme nieko ypatingo nerasią, aptikome kone „tvinpyksiška“ mistika alsuojančią, absoliučiai nekasdienišką kasdienybę.“ (Andrius Jevsejevas)

„Aptikome ten regioną, kuriame slypi savi herojai, tragedijos, socialiniai iššūkiai, ginčai ir atsargiai išsakomi džiaugsmai. Kam tai turėtų būti įdomu? Lyg ir nieko ypatingo ten nėra, gal tik begalinė meilė savo kraštui ir religijai, noras sugrįžti, kurti ten savo gyvenimą ir romantizuoti istoriją. Pavieniai pasakojimai, nuotrupos, faktai negali sukurti apibendrinto Šalčininkų paveikslo, tačiau jų visuma suformuoja kiek kitokį, siurrealų Lietuvos periferinio miestelio vaizdinį ir atmosferą, kurią, siekdami kiek įmanoma didesnio dokumentalumo, naudodami tik pažodinius Šalčininkiečių pasakojimus, ir mėginame perteikti būsimojo spektaklio publikai. Tai spektaklis ne tik apie Šalčininkus, Lietuvos periferiją, Europos pakraštį, bet ir apie realybės jausmą visiškai kitaip tekančiame laike.“ (Jonas Tertelis)


Kaina: